Followers

Friday, November 5, 2010

~~you tube teknologi & inovasi~~

...teknologi pada masa kini dan akan datang yang dapat menyenangkan khidupan manusia...

video



video


video


video


video


video

Monday, November 1, 2010

~~web foto teknologi dan inovasi~~

LG-GD910 adalah jam tangan ponsel yang memiliki teknologi HSDPA di dalamnya sehingga anda boleh untuk melayari dan video chat jauh lebih cepat dibandingkan dengan teknologi 3G. Ukuran layar LG-GD910 adalah 1,43 inci dengan layar sentuh, fungsi "Text to Speech" serta mempunyai MP3 player

TWENDY - ONE

Twendy-One adalah versi canggih robot Wendy yang dimajukan pada 1999. Hasil penyelidikan berterusan, Twendy-One yang lemah lembut membolehkannya memegang sekeping roti tanpa menghancurkannya dan mengangkat orang dari katil. Twendy-One direka untuk hidup bersama manusia dan setakat ini adalah robot pertama mempunyai enam ciri yang diperlukan untuk mencapai matlamat itu, iaitu selamat, melahirkan sifat persahabatan, berkomunikasi, berkemahiran, mampu melakukan kerja fizikal dan bergerak. Saiz Twendy-One rendah sedikit daripada purata ketinggian wanita Jepun, iaitu 1.5 meter (5 kaki), tetapi seberat 111 kilogram (245 paun), mempunyai tangan panjang, manakala mukanya seperti wajah makhluk asing dalam filem E.T. Penciptaan robot ini mengambil masa hampir tujuh tahun dengan perbelanjaan berpuluh juta ringgit untuk menggabungkan semua ciri teknologi tinggi seperti tangan yang mempunyai 241 pengesan tekanan berbalut silikon, ke dalam robot yang anjal dan lembut. Twendy-One boleh meletakkan roti bakar di atas pinggan dan mengambil botol kicap dari peti ais apabila disuruh. Robot ini mempunyai kebolehan bercakap dan boleh menyapa manusia dengan ucapan selamat pagi atau selamat menjamu selera.


PAL-V

PAL-V adalah hibrid dari kereta, motor dan juga sebuah helikopter, ianya adalah sebuah kendaraan yang boleh digunakan di udara dan jalanan. Di jalanan, kendaraan roda 3-aerodinamis memiliki kenyamanan seperti kereta biasa, dimana salah satu kelebihan PAL-V iailah sangat efisien dan dinyalakan oleh pesawat bersertifikat motor seni sebelumnya. Berjalan seperti mobil konvensional dan dapat mencapai kecepatan hingga 185 km / h (125 mph) di darat dan di udara.

Harga : Dipasarkan tahun 2011 dengan label harga sebesar € 100.000 (sekitar $ 135.000).

BLUE TRACK

Mouse ini akan menggunakan teknologi terbaru, yang disebut Blue Track. Teknologi ini kelak akan menggantikan mouse laser maupun optical. Teknologi ini memakai led biru yang dikombinasikan dengan lensa wide-angle. LED Biru ini membuat mouse ini terlihat lebih menawan. Teknologi Blue Track ini mempunyai kemampuan tracking yang lebih baik daripada mouse laser dan mouse optical biasa pada permukaan yang tidak boleh dipakai pada mouse laser.

I-UNIT


Bentuk dasar I-Unit terdiri dari dua jenis: a low-speed mode dan a high-speed mode. I-Unit mampu melakukan pergerakan secara seimbang dalam sebuah ruangan atau di jalan umum dan dikembangkan dengan menawarkan personal mobility” bagi yang mengendalikanya

Kata “i” mengandung erti inspire the individual, menginspirasi kepada persendirian. Sementara kata “Unit” bukan mengarah kepada kendaraan secara spesifik, tetapi digunakan untuk sebuah gaya.

Performa
i-Unit dikendalikan oleh ITS (Intelligent Transport System). Selama bergerak, setiap i-Unit mengetahui situasi terkini yang terjadi dan lingkungan sekitar yang terkait dengan i-Unit lainnya melalui komunikasi. Sistem bekerja berdasarkan sebuah konsep yang berinspirasikan dari pergerakan ikan yang selama berenang tidak akan saling bertaburan dalam kolam yang sama.Dengan pengembangan ITS, kenderaan konsep ini mampu meminimakan angka kemalangan dan. Kendaraan

Drive Controller
Pegangan kawalan berada di sisi kanan untuk menggerakan kenderaan, mengembalikan pegangan kawalan pada posisi awal akan mengurangi kecepatan.

IT Controller
IT Controller adalah informasi bagi pembawa untuk berkomunikasi secara interaktif. Tombol berada di posisi sebelah kiri tangan pengemudi. Menggerakkan tombol dengan jari akan menyampikan maksud pengemudi kepada kenderaan. Bila membawa, tombol ini juga mentafsirkan data dari kenderaan melalui lampu, getaran dan kekuatan reaksi

Driver Support System
Keadaan di sekitar i-Unit dapat dilihat melalui kamera dan radar. Selain itu, sistem keselamatan mampu menghindari kecelakaan selama bergerak. Sistem ini bekerja melalui komunikasi yang terjadi antara kenderaan dan jalanan


Wednesday, September 29, 2010

yeah!!!raya datang lagi

Tgok tajuk pun dah taukan nak cerita ape....saje nak kongsi2 cerita raya tahun nie...memang heppening laa coz smua ader mase pagi raye...menu umah aku macam biasa macam tahun2 lepas...hidangan wajib yang memang ader pagi raye...ketupat nasi...rendang...kebiasaannya rendang daging tpi thun nie buat kelainan cikit...wat rendang ayam...ayam masak merah..sambal kacang n kuah lodeh...tahun nie tambah lagi 1 menu iaitu lepat...mak aku baru belajar buat benda nie...hehehe...tpi menjadi laaa plk...ok2....xmo bebel2....jom layan pic2 raye tahun family aku...huhu



makndak n ezati

abah n cucu2 nyer
sorang dh ciap nk beraye....soang lagi xmandi lg pon...huhu
adek..kak yan...mak...kak yana...aku...sorang g xder...

kak yan n abg ali
hariz n umar
rumahku syurgaku
adek n umar

alwi...n adek2

kak yana n abg man
nie baru cukup semua ank2 pompuan wak sidi....hehe
kami adek beradik
mak n abah tersayang
kak nor...abg ajib n budak pipi labuh...

Sunday, August 29, 2010

TEKNOLOGI & INOVASI DALAM PENDIDIKAN

Teknologi dalam pendidikan sememangnya bukan asing lagi di Malaysia. Kemajuan teknologi dalam pendidikan seharusnya di syukuri kerana dengan adanya teknologi maka segalanya akan menjadi lebih mudah. Tetapi kecanggihan teknilogi ini selalu di salah gunakan oleh segelintir masyarakat termasuklah pelajar-pelajar. Sebagai contoh, mereka menggunkan teknologi untuk seperti penggunaan blog untuk menghentam atau memalukan sesetengah pihak. Selain itu, mereka juga menyalahgunakan teknologi untuk menyebarkan gambar atau video yang berunsur lucah yang menyalahi etika di Malaysia. Gejala ini sememangnya amat negatif terutama dikalangan pelajar. Maka:-


Cadangkan 5 saranan atau langkah untuk mengatasi penyalahgunaan teknologi dalam pendidikan

Tuesday, August 17, 2010

buah hati pengarang jantung...

assalammualaikum..hehe..entry ke2 pas pas 3 bulan create blog nie...tetibe ari nie mcm terpangil2 plk nk ketak ketuk kt cnie..sjer nk share ahli baru dlm family aku...MUHAMMAD NAUFAL AKIF BIN NAZRI..nmer 2 aku yang bgi tau...hehe..(bangga sekejap)...skrg naufal dh 4 bulan...mmg semua orang amat2 sayang kat die...klau balik kampung semua mencari die...aku pon tiap2 ari call mak coz nak tanyer bdak kecik nie jer laaa...bukan nk tanyer mak chat ker abah chat ker...hehehe...nie laa penangan bdak kcik nie...so...layan laaa pic2 naufal akif yer....


nie masa umur die baru sebulan


time nie amat laa payah nak mengejut die...time susu pon nk kene kejut...



ok...yang nie pic yang paling latest...pic naufal bersama ibu....pale die dah botak..badan pon dh segodang..haha


salam sayang

ellyelyna


p/s: kne ekk sekarang ramai orang buang baby...klau xnk kasi laa kt aku...hehe

Wednesday, May 26, 2010

langkah pertama ku.....

hahahaha..tjuk etry mcm nk bgus yer...lom ape2 ko dh gelak2 yer amy...bg salam cepat...Assalammualaikum semua...ahaks..ader ker org nk bce blog ko nie...haha..aper2 laaa..aper ku kesah yg penting aku nk tulis gak bnda alah nie...kihkihkih...

aku xtau plk sejak biler dok terjebak ngan benda alah nie...aku bukan suke pon tulis2 nie...tpi tgok org cam best laaa plk kannnn...emmm...(2 xbermakna aku ikot org lain k)....hahaha...kne bgtau awal2 nie...

hehe..bler dh wt blog mule gelabah xtau nk tulis per laaa plak kannn...sblm buat ko kan main gayat nk menulis laaa kononyer...untuk mgisi masa lapang katanyer...hahahaha...ok2...jgn mgarut n mencarut bukan2 lg...nmer penuh saya amy norelina nasidi. (myebut nama dengan nada yang bangga)..kne bangga sbb nama 2 makbapak yg bg per...hehe..tq makabah..akk bangga jdi ank makabah...cehhhh nmpk mcm budk baik...hehe...

aku dtg dr family yg sederhana jer..ader 5 beradik n smua pompuan yer...hah..pening makbapak nk jge ank pompuan nie...mcm2 hal..yg slaloo wt hal ank yg ke-4 laaa..klau mak aku dgr msti die ckp btol..hehe..ampun makk....kiteorg adek beradik mmg kamcing habis..slaloo dok kumpul2 mneti agenda utama dok mgumpat msyarakat setempat(bg yg umum sudah)hehe..2 yg leh mgeratkn silaturahim kiteorg 2..org lain dok ngeratkn silaturahim ngan semayang jemaah keluarga laaa...hehehe...ader ku kesah...ok merepek...

smbung lg..akak2 aku smua dh kawen..tggal laaa aku n my sis yg agak sewel 2..hehe tpi otak pndai..aku puji ko nie dek..kne blaja big apple nie...so..makbapak aku nie agak bersungguh2 laaa tok menjaga ank dara nyer yg tinggal 2 org nie...sbb dua2 mmg manja bangat...so...amat2 laaa mengada2 bak kata akk no 3 aku...eleh jeles laaa 2...hhehe

ank sedare bru ader 6...2 nk kne tggu ank aku lak 2..hehehe...mak!!kakak nk kawen...hikhikhik...gatal...ok2...dh panat nk ketak ketuk kt keyboard nie...papai smua..muauauahh2

*1st entry...so..msti ader salah silap kn..mintak maap yer..